Hírek

"Nemzedékek Nevelői" – oktatóink is publikáltak a jeles tanítókat bemutató kötetbe

Hiánypótló kiadvány, a 20. század jeles tanítónemzedékeinek életútját feltáró tanulmánykötet került a közönség elé november 12-én, a Győri Nemzeti Színház pódiumszínpadán megtartott könyvbemutatón. A szerzők sorában a Benedek Kar négy oktatója is megtalálható.

Nemzedékek nevelői – Tanítók és tanítócsaládok a Kárpát-medencében címmel jelent meg novemberben a tanítóság életét, hétköznapjait, küzdelmét és közösségformáló szerepét bemutató tanulmánykötet. A Hungaro-Dalton Egyesület gondozásában megjelent könyv lektoraként Dr. Varga László, a BPK egyetemi docense méltatta a könyv bevezetőjében a szerzők kortörténeti és eszmetörténeti szempontból is maradandót alkotó munkásságát.

A kötet szerzői között megtalálhatjuk a Dr. Hartl Éva egyetemi docenst, aki Fridrich Lujza matematika és természettudományi szakra képesített rendes tanár életét és munkásságát dolgozta fel. Dr. Závoti Józsefné egyetemi docens, a tudományág teremtő Ranschburg Pálról, Dr. Patyi Gábor egyetemi docens pedig a Herbart-követő soproni pedagógusról, Kozák Lajosról emlékezett meg írásában.
Dr. Varga László egyetemi docens Nyalka község jeles pedagógusainak: Kelemen Krizosztom tanár-bencés plébános és Kulcsár Ferenc címzetes igazgató-kántortanító érdemeit mutatta be.

A kötet bemutatására, november 12-én délután a XI. Győri Könyvszalon keretében, a Győri Nemzeti Színház Pódiumszínpadán került sor.
A minőségi kiadványt, hiánypótló kötetnek nevezték a szerzők, mely a múlt megismerése, a tanítók, tanárok életének számbavétele és megértése mellett, mintát, követendő példát adhat az embernevelői pályára készülő ifjú nemzedék számára is.
Mint ahogy Dr. Varga László írta lektori köszöntőjének végén: "Az emberi példa mindig vonz és magával ragad. Legyen jótékony szellemi táplálék ez a kötet elődeink megismeréséhez, múltunk megértéséhez, a jelen nagyszerű pillanatainak átéléséhez és egy szeretetteljes jövő építéséhez."

Dr. Varga László bevezető gondolatai, lektori salutem
 
A könyvbemutató meghívója: hungaro-dalton.hu/meghivok/Meghivo_Nemz_nev_2011.pdf

Linkek:

Kapcsolódó hírek:


-- Vissza a főoldalra --

-- Archív hírek --